Uusi kirja: Hangon motti 2

Brödtext

Kesäksi ilmestyi uunituore Hangon motti 2 -kirja, joka on Länsi-Uudenmaan sotahistoriallisen yhdistyksen ensimmäinen kirjajulkaisu. Kirja on Hangon motti -kirjan (2017) toinen huomattavasti laajennettu painos. Kirja käsittelee sekä välirauhan aikaa että Hangon rintaman taisteluita. Kirjassa on kolme kokonaan uutta lukua, ja muita lukuja on täydennetty uudella tutkitulla tiedolla, ja siinä on runsaasti kuvia sekä SA-kuva-arkistosta että yksityiskokoelmista. Sivukoko on suurempi, joten kirjan luettavuus on parantunut.

 

Kirja kattaa ajan Moskovan rauhansopimuksen allekirjoittamisesta aina siihen asti, kunnes neuvostojoukot jättivät Hangon tukikohdan. Kirjassa käsitellään mm. Hangon evakuointia, neuvostotukikohdan toimintaa, Harparskogin puolustuslinjaa, saaristotaisteluita sekä neuvostojoukkojen dramaattista evakuointioperaatiota Hangosta myöhäissyksyllä 1941.

 

Kirja on moniääninen, ja siinä kuullaan virolaisen nostomiehen Leonid Trettin tarina, Hangon rintamalla palvelleen luutnantti Oramaan kertomus etulinjasta, venäläisten sotavankien kohtaloita sekä ruotsalaisessa vapaaehtoispataljoonassa palvelleen ylikersantti Sven Hyltén-Cavalliuksen taival Hangon rintamalla. Lisäksi lopussa on pohdintaa siitä, millainen ja miten suuri uhka Hangon neuvostotukikohta oli Suomelle.

 

Kirja on myynnissä Rintamamuseon kaupassa sekä paikallisissa kirjakaupoissa. Kirjan myynnillä tuetaan Rintamamuseon ja Bunkkerimuseo Irman toiminnan kehittämistä.