Hangon Rintamamuseo

Hangon Rintamamuseo sijaitsee kulttuurihistoriallisesti tärkeällä paikalla. Suomen ja Neuvostoliiton välinen raja kulki museoalueella vuosina 1940-1941. Museoalueella on juoksu- ja taisteluhautoja ja Kultainen rauha -muistokorsu. Nuoremmat kävijät voivat kokeilla esterataa.

 

Näyttelyt

Perusnäyttelymme on Hanko vieraissa käsissä. Näyttely tarjoaa hyvän yleiskatsauksen tapahtumista vuosien 1939 –1941, jolloin Hangon kaupunki oli strategisesti tärkeä Suomelle. 

Tykkihallissa on esillä kymmenen sota-aikaista tykkiä, jotka olivat Suomen puolustusvoimien käytössä talvi- ja jatkosodan aikana.

Perusnäyttelyn lisäksi museotiloissa on vaihtuvia teemanäyttelyitä. Vuoden 2021 teema on Hangon rintama 80 vuotta.

 

Sotapolku

Museorakennuksen takaa alkaa runsaan kilometrin pituinen Sotapolku. Sen merkitty reitti kulkee alueen läpi, josta ruotsalainen vapaaehtoispataljoona oli vastuussa jatkosodan aikana. Polku jatkuu aina entiselle neuvostojoukkojen puolelle. Tärkeät kohdat reitillä on merkitty valkoisilla nuolilla ja muilla opasteilla. Polun varrella on jälkiä entisistä yhteyshaudoista, telttakuopista ja tulenjohtoasemista. Sotapolun opasvihko on ladattavissa kotisivuilta.

 

Museon historiaa

Toiminta sai alkunsa 1981, kun paikalliset sotaveteraanit rakensivat korsumuseon sodanaikaiselle rintamalohkolle Lappohjassa. Rintamamuseo avattiin 1987. Museota laajennettiin useaan otteeseen. Hankkeeseen osallistuneet halusivat perustaa museon, joka kertoisi sotatapahtumista 1939-1945.

Vuodesta 2016 museota ylläpitää Länsi-Uudenmaan sotahistoriallinen yhdistys.