Uusi dokumenttielokuva sai ensi-iltansa

Brödtext

Dokumentti Harparskoglinjasta näytetään Ylen kanavilla

Harparskoglinja – Länsirintama Neuvostoliittoon näytetään Ylen tv-kanavilla ja streamataan Yle Areenassa kesällä 2021, kun jatkosodan syttymisestä ja Hangon rintaman taisteluiden alkamisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta.
Harparskoglinja – Länsirintama Neuvostoliittoon on kertomus valmistautumisesta sotaan Hangon rintamalla jatkosodan aikaan, Harparskoglinjan puolustuksen rakennustöistä vuosina 1940–1941, paikan tapahtumista, sekä sen tarkoituksellisuudesta Neuvostoliiton vuokrattua Hankoniemen.
- Tämä on tarina joka on ollut vaarassa vaipua unohduksiin, ja johon ei juurikaan ole tutustuttu koulunpenkillä tai käsitelty historian kirjoissa. Tämän asian tahdomme nyt korjata, sanoo dokumentin käsikirjoittaja Christoffer Holm.
Ylen julkaisu mahdollistaa suuren yleisön tavoittamisen. Tuottaja Johan Ljungqvist on erittäin tyytyväinen.
- Harparskoglinjan tarina on osa Suomen historiaa, ja on hienoa että elokuva saadaan nähtäville maanlaajuisesti Ylen kanavien kautta.


Kolmivuotinen projekti saadaan päätökseen

Dokumentti on kuvattu eri vuodenaikoina ja sisältää arkistomateriaalia, näyteltyjä kohtauksia ja ennen kaikkea veteraanien ja asiantuntijoiden haastatteluja. Editoinnista on vastannut Christopher Marins.
- Tuhansien rakennustöiden ja sodanaikaisten arkistokuvien läpikäyminen on ollut sekä opettavaista ja hämmentävää. Historiasta tulee paljon selkeämpää kun näkee ihmisten kasvot, niiden jotka työskentelivät ja taistelivat Harparskoglinjalla. Periksi ei annettu, oli
vaikka kuinka raskasta tai pelottavaa. Se antaa uutta näkökulmaa nykypäivään.
Jonny Forsman, joka on ohjannut elokuvan yhteistyössä Christopher Marinsin kanssa, on kiitollinen yhteistyökumppanien, statistien ja muiden osallistuneiden osoittamasta innokkuudesta projektin aikana.
- Tuntuu hienolta päästä kolmen vuoden jälkeen näyttämään työn tulosta. Projektin eri kasvuvaiheiden seuraaminen näin pitkällä aikavälillä on ollut erittäin mielenkiintoista.


Pohdinnan arvoinen tarina
Dokumentti kertoo siitä, miten Suomi soti Neuvostoliittoa vastaan käytännössä kahdella rintamalla loppuvuodesta 1941. Niissä taisteluissa Harparskoglinja oli ratkaiseva pelinappula.
- Me emme ota kantaa siihen, miten olisi voinut käydä, mutta nostamme esille seikkoja ja kysymme asioista jotka ovat voineet vaikuttaa Suomen itsenäisyyden säilyttämiseen, sanoo Christoffer Holm.
Projektiryhmä toivoo, että maanlaajuinen näkyvyys tuo uusia näkökulmia tälle osalle Suomen historiaa, ja sille mitä todella tapahtui, kun Hangosta tuli länsirintama Neuvostoliittoon kesällä 1941.

Harparskoglinja – Länsirintama neuvostoliittoon lyhyesti
Tarina Harparskoglinjasta on noin tunnin mittainen ruotsinkielinen filmatisointi suomeksi tekstitettynä. Juonen runko on kommodori Jörgen Engroosin tarina Harparskoglinjan synnystä, ja tapahtumien kulusta sodan aikana. Mukana ovat myös paikallishistorian asiantuntija Martin Grünwald, useita näyttelijöitä, ja veteraanit Lasse Ingman, Knut Nylund ja Ragnar Holmström. Kertojana toimii Tove Virta. Tuotannon on mahdollistanut sekä paikallisten että kansallisten yhteistyökumppaneiden, säätiöiden ja rahastojen taloudellinen ja käytännön tuki.


Lisätiedot:
Tuottaja: Johan Ljungqvist, 044 974 7004, johan.l@iki.fi
Käsikirjoittaja: Christoffer Holm, 040 766 8129, chrholm@abo.fi
Facebook: @vastfrontenmotsovjet (vain ruotsiksi)


Tuotantotiimi:
Ohjaus: Jonny Forsman & Christopher Marins
Editointi: Christopher Marins
Ääni: Jesper Söderström


Linkki dokumenttielokuvaan: