Hangon rintama 80 vuotta

Brödtext

Tänä vuonna on kulunut 80 vuotta Hangon rintaman taisteluista. Muistovuotta huomioidaan monella eri tavalla Hangon Rintamamuseolla, bunkkerimuseo Irmassa sekä Hankoniemen maastossa.

Hangon Rintamamuseolla Lappohjassa esitellään kesäkuusta alkaen uusi teemanäyttely Hangon rintaman taisteluista kesällä ja syksyllä 1941. Kerromme sekä väkivaltaisista tiedusteluista että saaristotaisteluista.

Kesäkuukausina järjestetään useita opastettuja kierroksia sekä maastossa että saaristossa. Lappohjan väkivaltainen tiedustelu opastetaan sen vuosipäivänä 30. kesäkuuta, ja heinäkuussa tehdään opastettuja veneretkiä Hankoniemen saaristoon. Hästön saaren ympäristössä käytiin 18.7.1941 verinen taistelu. Suomen tärkein tulenjohtoasema saaristossa ja maamme korkein majakka Bengtskär joutui neuvostojoukkojen hyökkäyksen kohteeksi 26. heinäkuuta. Opastuksissa osallistujat viedään juuri niihin paikkoihin, missä taistelut käytiin 80 vuotta sitten.

Harparskogin puolustuslinja oli yksi maamme tärkeimpiä puolustusasemia jatkosodan aikana. Bunkkerikävelyitä järjestetään myös tänä vuonna, joista osa kulkee ennen opastamattomalla alueella. Kierroksella osallistujat käyvät useassa sodanaikaisessa betonibunkkerissa, ja polun varrella näkee, miten valtava työ välirauhan aikana tehtiin maamme itsenäisyyden suojelemiseksi. Reilun vuoden aikana rakennettiin noin 40 betonibunkkeria ja 5 km pituinen panssarieste. On hämmästyttävää, miten kekseliäästi luontoakin käytettiin suojana Hangon neuvostotukikohdasta suuntautuvalta panssarivaunuhyökkäykseltä.

Panostamme myös yhteistyöhön. 18.-19. syyskuuta järjestetään sotahistoriallinen teemaviikonloppu ”Kolme museota – tuhat tarinaa”, jolloin Hangon Rintamamuseo, Kaarteen sotamuseo Lohjalla ja Degerby Igor museo Inkoossa ovat avoinna samanaikaisesti, ja luvassa on erikoisohjelmaa.

Yhteistyö konfliktiarkeologi Jan Fastin kanssa jatkuu myös tänä vuonna, ja tämän kesän kaivauskohde löytyy museon pihalta. Ruotsalaisten vapaaehtoisten rakentama korsu ”Hamsterinpesä” tuhoutui sodan aikana tulipalossa. Kaivauksen tuloksia ja löytöjä esitellään näyttelyssä museon tiloissa.

 

Tervetuloa Hankoniemelle!